MukaSurat

Monday, February 6, 2012

foodoology #1 Greek Tutoupolis Breakfast

penah kenyang sampai ke petang? malas nak kluar sarang carik mangsa? dalam dapor mak bende2 ni je ade? x hengen nak carik nasik kandaq brator ka,or telan megi je spanjang coti ni. so ni aku buat. senang. kak tipah lumpuh dek strok pon bole buat. cume ko nak ngan tanak buat je.

bebahan. segale yg diatas, ngan garam, white pepper, black pepper, salt. aji x payah. cukop rasa pon x payah. loser pakai megi cukop rasa.

kentang potong dadu. rebus. sampai lebut, tos letak tepi.

stove sebelah bole la stir fry hotdog ngan butter. mustitasking kann. angkat, tos, letak tepi. boleh pakai minced beef, burger, bacon. white meat aku x suke sgt dlm bende ni. x stim. fish pon macam xbest. ko jangan tetambah seafood bole ke x, tofu boleh ke tak. tak ke ko gile.

pakai kuali sama. tumis garlic lite2. black pepper. chili flakes kalo suke. masok telor 3 bijik. api kecik ye. punat stove tu ko pusing sampai bawah skali. dapor aku gile. pusing2 mati teros api. x masak2 telor. motiff sangat indirectly kne sabotaj kannn.

lepas telor da half-cooked, ko masok je segale bende. salt, white pepper, cheese etc. sampai telor tu in half-solodify-state. slalu aku pakai daun bawang. abis pulok kat tesco. elakkan pakai daun sup kalo boleh. lambat lembek nanti. ko gigit la macam kunyah sirih.

api still kecik ye. dalam lab pon bole masak ni pakai penunu bunsen gitew.

plating la. lepastu bace bismillah. lepastu ko makan x ingat. (kiwi tu bukan ulam ye. ala2 dessert je). sauce selection ikot suke hati. aku suke dry. kuah2 nanti muak.

p/s: xde sukatan. ko campak2 je. jadi x jadi ko jugak yang makan. jgn nak mandai nambah kicap jalen ke, kikkoman sauce ke. harom.

...

3 comments:

  1. ahahaha.. nasib baik hang cakap ..buah kiwi tu untuk desert gitew.. kalau tak dah mao kene bahan..

    ReplyDelete